Λογοθεραπεία για αυτιστικά παιδιά

Δεδομένου ότι ο αυτισμός είναι μια βιο-νευρολογική διαταραχή, δεν έχει προκαθορισμένη θεραπεία. Μια σειρά από γνωστικές θεραπείες συνταγογραφούνται στα άτομα ώστε να μπορούν τουλάχιστον να ανταπεξέλθουν καλύτερα μέσα στην κοινωνία. Ένα από αυτά είναι η λογοθεραπεία καθώς τα αυτιστικά παιδιά και ενήλικες έχουν δυσκολία στην επικοινωνία με τρίτο.

Η Λογοθεραπεία ορίζεται ως η θεραπευτική διαδικασία που αντιμετωπίζει τις διαταραχές του λόγου μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκολία στην κατανόηση ή την απόδοση ορισμένων ήχων ομιλίας, γλώσσας κ.λπ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχής ομιλίας. Η θεραπεία ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις πληγείσες περιοχές του ατόμου.

Η Λογοθεραπεία για Παιδιά
Αρχικά ξεκινώντας από τα νήπια, το πρόβλημα ομιλίας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη συγκεκριμένη πληγείσα περιοχή πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Το παιδί θα πρέπει να αγνοεί αυτή τη θεραπεία, καθώς αποδεικνύεται καλύτερη λύση με αυτόν τον τρόπο. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί διακριτικά με τη βοήθεια των μελών της οικογένειας με δραστηριότητες και ασκήσεις που ενσωματώνονται για τη βελτίωση της ποιότητας της λεκτικής επικοινωνίας.

Λογοθεραπεία για νήπια

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κλειδαρασ μαρουσι το παιδί μαθαίνει να μιλάει, είναι δύσκολο να εντοπίσει το πρόβλημα στο σύστημα επικοινωνίας και να παράσχει μια θεραπεία ανάλογα. Ακολουθούν μερικές από τις τεχνικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι κηδεμόνες και να διδάξουν στο νήπιο.

• Δημιουργήστε μια επιλογή: Τα άτομα με γλωσσικό εμπόδιο συχνά αποφεύγουν να επικοινωνήσουν με κάθε κόστος. Η επιλογή μεταξύ των αγαπημένων του παιχνιδιών αναγκάζει μια απάντηση και εμποδίζει την προσαρμογή στη γλώσσα των ζωδίων.

• Επανάληψη και Μίμηση: Ο υπερθετικός τρόπος με τον οποίο οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βελτιώσουν την αλληλεπίδραση είναι επαναλαμβάνοντας τις λέξεις που δεν προφέρει. Το να τις χωρίζεις σε μικρότερες συλλαβές ή να το δείχνεις με δράση συχνά ενδιαφέρει το παιδί και έτσι του δίνει τη δυνατότητα να μάθει πιο γρήγορα.

Λογοθεραπεία για παιδιά ανηλίκων

Είναι καλό να ξεκαθαρίσετε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ομιλία πριν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο. Αυτό θα ενθάρρυνε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με την ομιλία.

• Τέχνη: Η ζωγραφική μπορεί να ηρεμεί το παιδί, αλλά το παιδί θα πρέπει να το συνοδεύει με μια περιγραφή.

• Παιχνίδια: Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να εισαχθούν και έτσι επιτρέπουν στο παιδί να αισθάνεται πιο άνετα με την προφορά των γραμμάτων.

• Οπτική θεραπεία με εικόνες: Οι εικόνες ήταν πάντα χρήσιμες, καθώς είναι πιο ελκυστικές στην εμφάνιση. Οι εικόνες μπορούν να αναβοσβήσουν και το παιδί μπορεί σιγά σιγά να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν όλες να βοηθήσουν στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας σε αυτιστικά παιδιά. Η κατανόηση αυτών των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι αργή και συνήθως αποτυγχάνουν να συνεργαστούν με τη θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη προσοχή και η θεραπεία πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ο συνδυασμός συνεδριών ανάγνωσης φωναχτά με περιστροφές γλώσσας και διαλόγους με τέχνη κ.λπ. σίγουρα θα ενθάρρυνε το παιδί να μιλήσει